Din punct de vedere turistic, orasul Busteni are o pozitie dintre cele mai incantatoare, fiind asezat pe valea superioara a raului Prahova, in judetul Prahova, la o altitudine ce variaza intre 850 si 950 metri chiar la poalele Masivului Caraiman din Muntii Bucegi, cu varfuri dintre cele mai impresionante.

Limita nordica a localitatii este plasata in preajma kilometrului 133 - unde se gaseste tunelul taiat in pintenul Muchiei Lungi, iar cea sudica in apropierea orasului Sinaia, la kilometrul 126, in punctul numit Vadul Cerbului sau Gura Padurii. In general, cu veri racoroase si ierni geroase, statiunea Busteni este frecventata de turisti tot timpul anului, indiferent de anotimp, atat pentru practicarea sporturilor de iarna si a drumetiilor montane cat si pentru calitatile curative ale zonei mai ales ale aerului curat cu o concentratie mare de ozon.

Pe timpul iernii zapada persista din decembrie si pana in martie, chiar aprilie uneori, iar amatorii de schi au la dispozitie numeroase partii amenajate atat pentru incepatori cat si pentru avansati. In timpul verii turistii pasionati de drumetii montane folosesc foarte des statiunea Busteni ca punct de plecare in escapadele lor pe diferitele trasee montane care sunt in numar mare in zona. Inaintea tuturor masivelor muntoase din Romania , Bucegii ofera turistilor si alpinistilor cele mai multe si mai variate trasee de stanca , de la cele mai usoare pana la cele de extrema dificultate. 
Din varful cel mai inalt - Omul, 2507 m - aflat in nordul masivului, se desprind radiar culmile ce alcatuiesc Bucegii: culmea principala, culmile nordice si culmea Strunga.

Peisajele intalnite aici fac din Busteni unul dintre cele mai cautate locuri turistice. In acest sens se remarca : Piatra Arsa, Jepii Mari si Jepii Mici, Caraimanul pe varful caruia s-a ridicat un monument in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial, varful Costila supranumit "paradisul alpinistilor", Babele si Sfinxul - cele mai vizitate monumente ale naturii, formate de-a lungul timpului datorita ploilor si eroziunii vantului cat si Cascada Urlatoarea. Foarte putini dintre turistii care urca in Muntii Bucegi stiu ca aici exista multe alte forme ale naturii care merita vazute : "Delfinul", "Broasca","Gemenii", "Cainele", "Imparatul" sau "Soparla" (descoperite de Gina – o femeie care nu a mai coborat din munte de 7 ani). Pe langa aceste obiective turistice naturale in aceasta zona veti avea posibilitatea sa vizitati : Biserica Domneasca Ortodoxa (1889), Casa memoriala "Cezar Petrescu" - unde prozatorul a creat cea mai mare parte din opera sa (1892 - 1961) si Monumentul "Ultima grenada" - dedicat eroului Vasile Musat, cazut in primul razboi mondial (1928).

In Busteni se afla telecabina Busteni - Babele, care faciliteaza ascensiunea pana la cabana Babele. In imediata apropriere a cabanei se afla megalitii din Bucegi considerati a fi, de catre oamenii de stiinta, creatii ale unei civilizatii stravechi. Aceste locuri sunt incarcate cu o energie deosebita. Nu este exclus ca regele Carol I sa fi fost si el atras de aceasta energie misterioasa atunci cand a hotarat inaltarea castelului sau in zona. Tratate vechi tibetane, scrise inaintea erei noastre, consemneaza ca varful Bucura, care se afla la circa 300 m de varful Omul, este unul dintre polii energetici ai Pamantului.

Go to top